info@toevoegingsadvocaat.nl
+31 6 81553032

Voor rechtzoekenden

Als u rechtsbijstand nodig heeft, maar dit niet kunt betalen, kunt u mogelijk aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Deze bijdrage in de kosten van een advocaat heet een toevoeging, in de volksmond beter bekend als pro-deo. U betaalt hiervoor wel een eigen bijdrage aan de advocaat of mediator. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en vermogen.

Voorwaarden voor een toevoeging?

In de eerste plaats moet er bij de meeste rechtsgebieden, met uitzondering van het strafrecht en bepaalde zaken in het personen- en familierecht, sprake zijn van een financieel belang waarvoor rechtsbijstand nodig is. De hoogte van dit financieel belang verschilt per rechtsgebied. De advocaat die na het invullen van uw gegevens contact met u opneemt zal bekijken of uw geschil aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Daarnaast mag uw inkomen en vermogen niet te hoog zijn. De Raad voor Rechtsbijstand beslist uiteindelijk aan de hand van uw inkomen en vermogen van twee jaar vóór het huidige jaar (het peiljaar) of u al dan niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Indien u geen belastingaangifte doet, dan wordt door de Raad voor Rechtsbijstand uitgegaan van uw belastbaar inkomen. Kijk voor een actueel overzicht van de inkomens- en vermogensnormen op:

http://www.rechtsbijstand.nl/over-mediation-en-rechtsbijstand/voorwaarden/inkomen

De aanvraag voor een toevoeging zal worden gedaan door de advocaat die contact met u heeft opgenomen. U kunt dus gewoon op de afspraak bij de advocaat verschijnen zonder dat u achteraf met nadelige financiële consequenties wordt geconfronteerd. Mocht achteraf blijken dat u niet voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking komt, dan zijn daar in eerste instantie geen extra kosten voor u aan verbonden.

Eigen bijdrage

Zoals hierboven al naar voren is gebracht is uw eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Hoe hoger uw inkomen en/of vermogen is, hoe hoger uw eigen bijdrage zal zijn die dient te betalen aan de advocaat of mediator. Als uw inkomen en/of vermogen zelfs boven een bepaalde inkomensgrens is, kan het zijn dat u niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In dat geval betaalt u de kosten van de advocaat of mediator uit eigen zak. Kijk voor een actueel overzicht van de hoogte van de eigen bijdrage op:

http://www.rechtsbijstand.nl/over-mediation-en-rechtsbijstand/hoeveel-moet-ik-zelf-betalen/inkomensnormen

Griffierechten en proceskosten

Wanneer u een juridisch probleem voorlegt aan de rechter, zijn hier bepaalde proceskosten aan verbonden. Deze procedurekosten noemt men griffierechten. Griffierechten worden automatisch verlaagd wanneer er rechtsbijstand aan u is toegekend. Ook de proceskosten (kosten van onder meer getuigen en deurwaarders) betaalt u zelf. Als de rechter u gelijk geeft, betaalt de tegenpartij deze kosten. Krijgt u geen gelijk, dan moet u de proceskosten zelf betalen.

Vergelijkbaar met het Juridisch loket?

De toevoegingsadvocaat is enigszins vergelijkbaar met het concept van het Juridisch Loket. Deze door de overheid gesteunde organisatie adviseert tevens over juridische problemen. Een belangrijk verschil is echter dat u via ons netwerk direct in contact komt met een toevoegingsadvocaat bij u in de buurt, die gespecialiseerd is in het rechtsgebied waarop uw juridische vraag of kwestie betrekking heeft. Hierdoor kunt u direct uw probleem aan een deskundige advocaat voorleggen, zonder tussenkomst van een organisatie, hetgeen bijvoorbeeld wel het geval is bij het Juridisch Loket.

Tijdens uw afspraak met de toevoegingsadvocaat krijgt u direct uitsluitsel over de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen of om verweer te voeren. De advocaat kan u direct adviseren over de kosten en de overige stappen die ondernomen kunnen worden.

Verlangt u professionele juridische bijstand zonder torenhoge advocatenkosten? Laat u dan op basis van een toevoeging bijstaan door gerenommeerde advocaten van de Toevoegingsadvocaat. Vul het formulier op deze pagina met uw gegevens en een ervaren advocaat uit uw regio zoekt zo snel als mogelijk contact met u om uw zaak geheel vrijblijvend te bespreken.

WhatsApp Stuur ons een Whatsapp